История

Детски куклен театър “Щурче” е феномен за историята на кукления театър у нас. В България няма друг детски куклен театър, създаден от деца за деца, с 50 години живот. Ако не бяха щурчетата от Варна, Валери Петров нямаше да бъде онзи детски писател, когото познаваме с приказките “Пук”, “Меко казано”, “Копче за сън”, “В лунната стая”, “Бяла приказка”. Благодарение на една далечна среща преди повече от 40 години назад във времето след като Валери Петров присъства на “Дядо вади ряпа”, той решава да започне да пише историйки за деца, специално за “детското театърче от Варна”.

Към съмишлениците на АЧО И ДАНАИЛ се присъединяват поетите Константин Павлов и Валери Петров, режисьорите проф. Николина Георгиева, проф. Атанас Илков, актьорът Ицко Финци.. Актьори като Мариус Куркински, Мария Сапунджиева, Петър Андонов, Невена Бозукова, Даниела Викторова, Христо Колев, Вежен Велчовски, Лилия Лазарова са една частица от множеството вълшебници, които заедно с братя Райкови подаряват усмивки и красота.

“Този театър се създаде преди 50 години в училище “Иван Вазов”, тогава бе директор г-жа Петрова. Тя пое инициативата ми и помогна, аз бях учител по физическо възпитание и имах мерак да правя театър. Брат ми беше завършил Художествената академия в София и заедно с мен в училището поставихме две пиеси: “Заешко училище” и “Сънят на малкото Дорче” – съвсем примитивна работа. Директорът на другото училище, което бе в другата смяна, но в същата сграда, ни забрани да играем театър във физкултурния салон и трябваше да си намерим ново място. Така след време се озовахме в Дом на транспортните работници, като поканихме двама кукленици: проф. Атанас Илков и проф. Николина Георгиева. Те харесаха работата ни и написаха писмо до ръководството на дома: да ни предоставят всички възможности и необходима техника за нуждите на студиото. Изредиха се спектакли. Първият бе “Опитно поле”, вторият бе съвкупност от много миниатюри, после сътворихме: “Старецът и морето” по Хемингуей, “Пинокио” по Колоди, “Етюди” по К. Павлов, “Спомен”, “Акробати”, “Игра”, “Котка и мишка”, “Приказка без думи” по Андерсен… Обиколихме света: Щатите, Унгария, Германия, Полша, Чехия, Куба. Благодарен съм на всички, които ни помогнаха, за да ни има 50 години!” Райко Райков

Ето така изглеждаше сградата, когато в нея влязоха възпитаниците на Братя Райкови. “Речено-сторено” е магическата команда от бивши и настроящи артисти, които запретват ръкави и започват да почистват, боядисват, остъкляват сградата. Приятели-спонсори помагат за изграждането на тоалетна, канализация и цялостното обновяване на творческата работилница. Сцената се проектира, обзавежда се с прожектори, озвучителна техника, DVD система. Следва поставянето на специални фотографии, които отразяват периоди от работата на артистите. И ето го резултата:

След задружните усилия на щурчета и приятели, сградата има нов облик. Братя Райкови помогнаха на хиляди деца да обикнат театъра, но не само това. Те ги научиха на много повече, как с общи услиция могат да постигнат много. Благодарение на това, сега Щурче си има собствена сцена и място, където да продължават делото на Братя Райкови.

Търсене в сайта

Театрална зала “Щурче”

град Варна ул. "Ангел Кънчев" 41 телефон 0887491949